
Vláďa Vytásek
Léčivky vnímám především jako pomocníky a přátele z rostlinné říše, kteří nám pomáhají udržet nebo zlepšit naše zdraví. Mým přáním je, aby se prostřednictvím této knihy stal můj domácí bylinkový svět i vaším.
UKÁZKY Z KNIHY
Jehnědy jsou první květy jara. Jejich pyl obsahuje podobně jako u dalších květů cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Alergici by se měli mít na pozoru, ovšem mám na sobě vyzkoušeno, že i když jsem na pyl některých stromů alergická, konzumace jehněd mi nevadí. Jsem přesvědčena, že je to dobrá „imunizace“ organismu před pylovou sezónou.
Jehnědy se dají jednoduše přidávat do zimních a jarních čajů a také do nejrůznějších polévek a teplých pokrmů. Lískové jehnědy se podle bylináře Pavla Váni používají v čaji, který podporuje pocení a čistí krev, pomáhá při kašli a zápalu plic. Vhodný je i při hubnutí a poruchách krevního oběhu. Ráda je používám dušené spolu se zeleninou v nejrůznějších masových i bezmasých směsích.

Březové jehnědy podporují detoxikaci organismu a mají vliv na celý metabolismus. Proto se často využívají ve formě gemmoterapeutické tinktury. Pomáhají i při úbytku energie a vysokém krevním tlaku. V lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci. Můžeme je konzumovat a zpracovávat podobně jako lískové jehnědy (na fotografii).

Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, vyzkoušejte limonádu podle mého receptu.
Recept na limonádu z jehněd
Potřebujete:
- 3 litry odstáté vody
- malý kousek droždí
- 150 gramů hnědého cukru (3 lžíce na litr vody)
- 1 bio citrón nebo pomeranč
- 2 hrsti jehněd, ke kterým můžete přidat několik smrkových, borovicových nebo jedlových větviček, mladé lístky bršlice a kopřivy.
Ve velké skleněné nádobě rozpustíte ve vlažné vodě cukr nebo med a droždí. Pokud máte, můžete místo droždí použít i tibi krystaly. Citrón nebo pomeranč rozkrájíte na malé kousky a spolu s jehnědami přidáte do sklenice. Lehce přiklopíte víčkem nebo přikryjete proděravělou fólií tak, aby mohl unikat vzduch. Nádobu necháte dva až tři dny stát na teplém místě. Občas zamícháte. Přes husté síto nebo vyvařenou utěrku potom obsah scedíte a dáte do chladu. Limonáda je chutná ihned, během pár dní se v í vytvoří i trochu alkoholu, takže nám vznikne lehce perlivý osvěžující alkoholický nápoj.
Nové články
- Eukalyptus. Příjemný domácí pomocník„Když jsem trpěl rýmou, nechal jsem postavit na kamna kastrol s vodou a nakapat do něj trochu oleje z listů tohoto božského stromu,“ pochvaloval si kapitán James Cook eukalyptový olej.
- Krizová esence myrobalanuSlivoň myrobalán kvete v dubnu až květnu. Květy se používají v Bachových květových prostředcích, které pomáhají znovu získat kontrolu nad svými myšlenkami a činy. Používají se při výrobě „záchranného prostředku“, tzv. krizové esence.
- Zvěšinec jako zdroj vitaminu CZvěšinec zední většina lidí nezná a na kamenných zdech často ani nevnímá. V jižní Evropě se někdy používá jako salátová zelenina. Je bohatý na vitamin C a ve starém Římě se s ním léčily svrab a kurděje. Ve Francii je tradiční součástí jarních kúr.
- Bílé fialkyPodle bylináře Vládi Vytáska má violka bílá stejné léčivé účinky jako známější fialová odrůda. Můžete ji najít na procházce na kraji lesa na slunných místech. Hlavní indikací podle Jiřího Janči jsou záněty dýchacích cest, nemoci očí, uší a revmatismus.
- Česnek hadíČesnek hadí se podobně jako známější česnek medvědí dá využít v kuchyni do polévek nebo jako příloha k jídlu a do pomazánek. Píšu o něm v knize Moje léčivé rostliny polí, luk a strání.
- Božská bylinaKvět fialky byl oblíbený ve starověkém Řecku a stal se symbolem Athén. Zajímavou postavou řecké mytologie je Iamus, syn Apollóna a nymfy Evadne. Ta ho po narození opustila a nechala ležet v arkadské divočině na lůžku z fialek, kde ho hadi krmili medem.
- Sušené jehnědy bylináře PavlaPavel Váňa si na svých pošťáckých cestách autem v okolí Nového Bydžova všímal nejen léčivých bylin, ale i stromů a keřů. Od svojí matky, která pocházela ze Sudet, kde hojně roste líska, znal německý recept. Její jehnědy jsou, podobně jako vrbové, atraktivní nejen pro lidi, ale také pro mnoho druhů hmyzu.
- Překvapení jménem wasabiLoňské doporučení MUDr. Josefa Jonáše jsem si vzal k srdci a vysadil japonský křen. Dokud listy rostly, příležitostně jsem je pojídal a přidával do salátů, kde jsem ocenil jeho štiplavou chuť. Koncem léta jeho oddenky zvadly a já se s ním tiše rozloučil. Teď v březnu mě ale čekalo milé překvapení, protože na záhonu začaly rašit jeho listy.
- Ptačinec prostřední ve skleníkuMrazuvzdorná jednoletá hojně rostoucí bylina ptačinec prostřední, zvaný někdy také ptačinec žabinec, se zjara může nečekaně objevit i ve skleníku.