Rubriky
Byliny

Antibiotická a antivirotická přesnídávka

Domácí soběstačnost
Radka Svatošová
Kniha je určena lidem, kteří vlastní menší zahrádky, anebo jen okno v paneláku, a snaží se přitom žít zdravě, ekologicky a co nejvíce soběstačně. Najdete v ní nejen recepty na hotové pokrmy, ale hlavně na zdravé domácí polotovary, které vám mohou usnadnit vaření.

Na opuštěných zahradách nebo málo navštěvovaných chalupách najdeme na konci podzimu spousty padaných jablíček. Letos přišly mrazy brzy, a tak často přemrzla. Pokud se vám to stalo také, je třeba je co nejrychleji zpracovat, ale jen taková, která na sobě nemají stopy hniloby nebo plísně. Doporučuji tepelnou úpravu, třeba jablečnou přesnídávku z mé knihy Domácí soběstačnost.

Články Radky Svatošové najdete v měsíčníku Regenerace.

Foto: archiv nakladatelství Eminent

Recept na jablečnou přesnídávku

Potřebujeme jablka, vodu, cukr podle chuti a zavařovací skleničky. K tomu přírodní antibiotické a antivirotické druhy koření, například mletou skořici, mletý kardamom nebo muškátový oříšek.

Skleničky a víčka sterilujeme 6 – 8 minut ve vařící vodě. Z ovoce odstraníme jádra a stopky, pokrájíme je na menší kostky a podusíme v hrnci pod pokličkou přibližně 10 minut. Na začátku je potřeba jablka podlít troškou vody, aby se nepřichytávala. Dochutíme kořením a dosladíme cukrem. Ve chvíli, kdy se začnou oddělovat slupky, je vytáhneme z hrnce vidličkou. Vařící ovoce rozmixujeme nebo propasírujeme a směs trychtýřem nalijeme do skleniček tak, abychom neznečistili okraje. 

Protože přesnídávky obsahují málo cukru, je třeba je po zavíčkování skleniček ještě zavařit. Znovu je vložíme do hrnce s vodou (nemusí být zcela ponořené) a vaříme je asi 20 minut. Po zavaření skleničky otočíme víčkem dolů a necháme do druhého dne vychladnout. Pokud máme skleniček víc, můžeme je zavařit v troubě. Postavíme je na hluboký plech, podlijeme je horkou vodou do výšky asi 2 centimetry a necháme v troubě vyhřáté na 150 °C přibližně 20 minut sterilovat.

Články Radky Svatošové

Sdílejte článek na: