
Radka Svatošová
Kniha je určena lidem, kteří vlastní menší zahrádky, anebo jen okno v paneláku, a snaží se přitom žít zdravě, ekologicky a co nejvíce soběstačně. Najdete v ní nejen recepty na hotové pokrmy, ale hlavně na zdravé domácí polotovary, které vám mohou usnadnit vaření.
Na opuštěných zahradách nebo málo navštěvovaných chalupách najdeme na konci podzimu spousty padaných jablíček. Letos přišly mrazy brzy, a tak často přemrzla. Pokud se vám to stalo také, je třeba je co nejrychleji zpracovat, ale jen taková, která na sobě nemají stopy hniloby nebo plísně. Doporučuji tepelnou úpravu, třeba jablečnou přesnídávku z mé knihy Domácí soběstačnost.


Recept na jablečnou přesnídávku
Potřebujeme jablka, vodu, cukr podle chuti a zavařovací skleničky. K tomu přírodní antibiotické a antivirotické druhy koření, například mletou skořici, mletý kardamom nebo muškátový oříšek.
Skleničky a víčka sterilujeme 6 – 8 minut ve vařící vodě. Z ovoce odstraníme jádra a stopky, pokrájíme je na menší kostky a podusíme v hrnci pod pokličkou přibližně 10 minut. Na začátku je potřeba jablka podlít troškou vody, aby se nepřichytávala. Dochutíme kořením a dosladíme cukrem. Ve chvíli, kdy se začnou oddělovat slupky, je vytáhneme z hrnce vidličkou. Vařící ovoce rozmixujeme nebo propasírujeme a směs trychtýřem nalijeme do skleniček tak, abychom neznečistili okraje.
Protože přesnídávky obsahují málo cukru, je třeba je po zavíčkování skleniček ještě zavařit. Znovu je vložíme do hrnce s vodou (nemusí být zcela ponořené) a vaříme je asi 20 minut. Po zavaření skleničky otočíme víčkem dolů a necháme do druhého dne vychladnout. Pokud máme skleniček víc, můžeme je zavařit v troubě. Postavíme je na hluboký plech, podlijeme je horkou vodou do výšky asi 2 centimetry a necháme v troubě vyhřáté na 150 °C přibližně 20 minut sterilovat.
Články Radky Svatošové
- Antibiotická a antivirotická přesnídávka
Na opuštěných zahradách nebo málo navštěvovaných chalupách najdeme na konci podzimu spousty padaných jablíček. Letos přišly mrazy brzy, a tak často přemrzla. Pokud se vám to stalo také, je třeba je co nejrychleji zpracovat. - Slané i sladké kosmatice
Recept Radky Svatošové na smažené květy černého bezu v těstíčku. Ve slané variantě je podává s vařenými bramborami, čerstvou zeleninou či salátem. Sladké kosmatice jsou nejlepší se skořicí, zakysanou smetanou nebo džemem. - Bylinková sůl s českým maggi
V knize Domácí soběstačnost najdete recept na bylinkovou sůl, kterou si můžete připravit právě teď, kdy je před květem libeček lékařský, lidově také zvaný české maggi. - Jehnědy smažené a v medu
Jehnědy jsou první květy jara a jejich pyl obsahuje cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, naložte je do medu. Vynikající jsou i smažené. Pomáhají při úbytku energie, vysokém krevním tlaku a v lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci. - Čaj a koupel z borových vrcholků
Na zimních vycházkách můžete nejen nachytat vitamín D z příjemně svítícího sluníčka, ale také si doplnit zásoby vitamínu C. Postačí vám k tomu obyčejné jehličí. Borovice je navíc lékem, který má kromě jiných i antivirové působení, pomáhá dýchacím cestám a posiluje naši imunitu. - Meduňka jako účinné antivirotikum
Meduňku lékařskou uvádím v knize Domácí soběstačnost několikrát, třeba jako součást příjemného domácího vykuřovadla. Sáhnete po ní, když se potřebujete zklidnit, zlepšit spánek nebo podpořit trávení. Tato snadno dostupná, jemně vonící bylinka také působí jako silné antivirotikum. - Sedmikráska na tři způsoby
Několik čerstvých květů sedmikrásek dovede pomoci při migrénách a bolestech hlavy. Často se přidávají do směsí na dýchací cesty a nachlazení. Sedmikrásky také čistí krev, proto jsou vhodné i do jarních čajových směsí. - Jedlé a léčivé jehnědy
Jehnědy jsou první květy jara. Jejich pyl obsahuje podobně jako u dalších květů cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, vyzkoušejte limonádu podle mého receptu. - Léčivé fialky ve sladkých receptech
Fialky využijte je nejen jako lék na dýchací cesty, ale také jako chutné zpestření sladkých moučníků. Jedlé jsou květy všech fialek i jejich mladé zelené lístky. Na ozdobu sladkých pokrmů můžete stejně tak použít i pestré květy macešek.