
Vláďa Vytásek
Léčivky vnímám především jako pomocníky a přátele z rostlinné říše, kteří nám pomáhají udržet nebo zlepšit naše zdraví. Mým přáním je, aby se prostřednictvím této knihy stal můj domácí bylinkový svět i vaším.
UKÁZKY Z KNIHY
Jehnědy jsou první květy jara. Jejich pyl obsahuje podobně jako u dalších květů cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Alergici by se měli mít na pozoru, ovšem mám na sobě vyzkoušeno, že i když jsem na pyl některých stromů alergická, konzumace jehněd mi nevadí. Jsem přesvědčena, že je to dobrá „imunizace“ organismu před pylovou sezónou.
Jehnědy se dají jednoduše přidávat do zimních a jarních čajů a také do nejrůznějších polévek a teplých pokrmů. Lískové jehnědy se podle bylináře Pavla Váni používají v čaji, který podporuje pocení a čistí krev, pomáhá při kašli a zápalu plic. Vhodný je i při hubnutí a poruchách krevního oběhu. Ráda je používám dušené spolu se zeleninou v nejrůznějších masových i bezmasých směsích.

Březové jehnědy podporují detoxikaci organismu a mají vliv na celý metabolismus. Proto se často využívají ve formě gemmoterapeutické tinktury. Pomáhají i při úbytku energie a vysokém krevním tlaku. V lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci. Můžeme je konzumovat a zpracovávat podobně jako lískové jehnědy (na fotografii).

Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, vyzkoušejte limonádu podle mého receptu.
Recept na limonádu z jehněd
Potřebujete:
- 3 litry odstáté vody
- malý kousek droždí
- 150 gramů hnědého cukru (3 lžíce na litr vody)
- 1 bio citrón nebo pomeranč
- 2 hrsti jehněd, ke kterým můžete přidat několik smrkových, borovicových nebo jedlových větviček, mladé lístky bršlice a kopřivy.
Ve velké skleněné nádobě rozpustíte ve vlažné vodě cukr nebo med a droždí. Pokud máte, můžete místo droždí použít i tibi krystaly. Citrón nebo pomeranč rozkrájíte na malé kousky a spolu s jehnědami přidáte do sklenice. Lehce přiklopíte víčkem nebo přikryjete proděravělou fólií tak, aby mohl unikat vzduch. Nádobu necháte dva až tři dny stát na teplém místě. Občas zamícháte. Přes husté síto nebo vyvařenou utěrku potom obsah scedíte a dáte do chladu. Limonáda je chutná ihned, během pár dní se v í vytvoří i trochu alkoholu, takže nám vznikne lehce perlivý osvěžující alkoholický nápoj.
Nové články
- Antibiotická a antivirotická přesnídávka
Na opuštěných zahradách nebo málo navštěvovaných chalupách najdeme na konci podzimu spousty padaných jablíček. Letos přišly mrazy brzy, a tak často přemrzla. Pokud se vám to stalo také, je třeba je co nejrychleji zpracovat. - Troudnatec kopytovitý proti virům
Troudnatec kopytovitý se dříve používal jako zápalná houbička na rozdělávání ohně. Jeho plodnice obsahují řadu bioaktivních látek, hlavně polysacharidy, polyfenoly, organické kyseliny, lektin a vitaminy. - Diviznové listy
Německý bylinář 16. století Otto Brunfels doporučoval využití listů divizny velkokvěté. Denní dávku představují 1–2 čajové lžičky nadrobno natrhaných čerstvých listů na šálek vroucí vody. - Jedlé kaštany
S MUDr. Josefem Jonášem se v knize Tvoje strava je tvůj osud věnujeme také kaštanové mouce. Je přirozeně bezlepková, působí jako antioxidant a je zdrojem vitaminu C. Díky nízkému obsahu tuku a vysokému podílu vlákniny se hodí při snižování nadváhy. - Tužebník proti parodontóze
Tužebník jilmový je vlhkomilná bylina. V Evropě se mu v mnoha jazycích říká královna luk. Odvar ve formě kloktadla pomáhá při parodontóze a slouží k omývání kůže při plísních. - Chmelové šištice pro lepší spánek
Rád listuji starými osvědčenými knihami. Patří mezi ně i Rady bylináře Pavla od mého přítele Pavla Váni. Narazil jsem v ní na chmel otáčivý a druhý den ho uviděl u vzdálených sousedů na plotu. Bylinář Pavel doporučuje nacpat polštářek chmelovými šišticemi, protože přispívají ke klidnému spánku. - Pupalka – královna noci
Pupalce dvouleté se lidově říká královna noci, noční hvězda nebo noční růže. V němčině má výstižný název Nachkerze – noční svíčka. Je to proto, že poupata pupalky se otevírají až po setmění a zůstávají rozkvetlá celou noc. - Srstka pro zdravou kůži i dobrou náladu
Srstka angrešt je keř z čeledi meruzalkovitých, pro většinu z nás jen angrešt. Jeho plody obsahují vitamin B7, který se kdysi jmenoval vitamin H podle německého die Haut, kůže, protože angreštové výtažky příznivě působí na kožní poranění. - Divoké máky na polích
Od první světové války se používá vlčí nebo také polní mák jako symbol vzpomínky na padlé vojáky. V tradiční lidové medicíně se používal při dně a bolestech. Z okvětních lístků se vyráběl sirup, který se podával dětem na spaní.