
Vláďa Vytásek
Knihu napsal známý bylinář s přáním, aby ti z vás, kteří chtějí poznat svět bylin a jejich léčivých vlastností, získali do začátku svého bádání co nejvíc znalostí, které vám otevřou další cestu. V bylinkovém světě najdete velké množství pomocníků, protože rostliny jsou naši přátelé. Autor učí vnímat bylinky a snaží se, aby si lidé recepty vytvářeli podle vlastní intuice a příliš je nekopírovali. Každý je totiž jedinečná bytost.
Fialka z čeledi violkovitých (Violaceae) už krásně kvete. Nenápadná krása a nádherná vůně fialkových květů mě fascinuje už od dětství. Sbírala jsem je tehdy na valech pardubického zámku, kam jsme chodívali na jarní procházky. V našem okolí už ale bohužel žádné koberce fialek nerostou a těch pár trsů na zahrádce si spíš hýčkám a květy nechávám včelkám.
Vláďa Vytásek píše v knize Můj bylinkový svět, že o ní bylinářská tradice říká, že čím je květ tmavší, tím je léčivější. Možná máte větší štěstí a můžete fialky ve vašem okolí sbírat v hojném množství. Využijte je nejen jako lék na dýchací cesty, ale také jako chutné zpestření sladkých moučníků. Jedlé jsou květy všech fialek i jejich mladé zelené lístky. Na ozdobu sladkých pokrmů můžete stejně tak použít i pestré květy macešek.

Fialkový sirup
Už Mattioli psal o fialkovém sirupu, že je užitečný pro lidi „chudé a potřebné“. Podobný sirup si snadno připravíte i dnes: Květy fialek vložíte do skleněné varné nádoby nebo konvice a zalijete vařící vodou. Přikrytý nálev necháte macerovat 6 – 8 hodin, přecedíte a znovu zahřejete. Do horké vody přidáte čerstvé fialky a postup opakujete vždy s novými květy fialkycelkem třikrát. Hotový fialkový nálev v kastrolu smícháte s cukrem tak, že na 1 litr nálevu přidáme 1 kg cukru. Když nepoužíváte rafinovaný, přidejte třtinový cukr typu demerara. Směs přivedete k varu a pár minut nechte přejít varem. Na konec můžete přidat šťávu z několika citrónů nebo špetku kyseliny citrónové. Přidání citronů nebo kyseliny citrónové působí konzervačně a chuť sirupu je příjemnější, nakyslá. Přitom změní barvu z modré do fialovočervené. Vřelý sirup přelijete do lahviček vypláchnutých alkoholem a hned zavíčkujete. Pomůže při nachlazení, chrapotu a kašli a také mírně zklidňuje.
Fialkový med
Asi nejšetrnější způsob, jak uchovat vůni a léčivou sílu fialkových květů, je výroba fialkového medu. Pokud použijetepro přípravu zcukernatělý med, předem jej mírně nahřejte ve vodní lázni, aby se stal polotekutý. Med smíchejte s libovolným množstvím fialkových květů, které můžete v medu nechat, anebo je poté, co med přijme jejich vůni, přecedíte. Voňavý med používáme jako sladidlo do krémů na moučníky, do sladkých nápojů a jídel.
Fialková smetana
Místo obyčejné šlehačky si můžete moučníky ozdobit fialkovou smetanou. Květy fialek nechte přes noc macerovat v lednici ve smetaně ke šlehání, která do sebe krásně natáhne fialkovou vůni. Druhý den květy scedíte a smetanu s trochou cukru ušleháte. Můžete ji použít na muffiny a jiné moučníky, které ještě před podáváním čerstvými kvítky fialky dozdobíte.
Nové články
- Eukalyptus. Příjemný domácí pomocník„Když jsem trpěl rýmou, nechal jsem postavit na kamna kastrol s vodou a nakapat do něj trochu oleje z listů tohoto božského stromu,“ pochvaloval si kapitán James Cook eukalyptový olej.
- Krizová esence myrobalanuSlivoň myrobalán kvete v dubnu až květnu. Květy se používají v Bachových květových prostředcích, které pomáhají znovu získat kontrolu nad svými myšlenkami a činy. Používají se při výrobě „záchranného prostředku“, tzv. krizové esence.
- Zvěšinec jako zdroj vitaminu CZvěšinec zední většina lidí nezná a na kamenných zdech často ani nevnímá. V jižní Evropě se někdy používá jako salátová zelenina. Je bohatý na vitamin C a ve starém Římě se s ním léčily svrab a kurděje. Ve Francii je tradiční součástí jarních kúr.
- Bílé fialkyPodle bylináře Vládi Vytáska má violka bílá stejné léčivé účinky jako známější fialová odrůda. Můžete ji najít na procházce na kraji lesa na slunných místech. Hlavní indikací podle Jiřího Janči jsou záněty dýchacích cest, nemoci očí, uší a revmatismus.
- Česnek hadíČesnek hadí se podobně jako známější česnek medvědí dá využít v kuchyni do polévek nebo jako příloha k jídlu a do pomazánek. Píšu o něm v knize Moje léčivé rostliny polí, luk a strání.
- Božská bylinaKvět fialky byl oblíbený ve starověkém Řecku a stal se symbolem Athén. Zajímavou postavou řecké mytologie je Iamus, syn Apollóna a nymfy Evadne. Ta ho po narození opustila a nechala ležet v arkadské divočině na lůžku z fialek, kde ho hadi krmili medem.
- Sušené jehnědy bylináře PavlaPavel Váňa si na svých pošťáckých cestách autem v okolí Nového Bydžova všímal nejen léčivých bylin, ale i stromů a keřů. Od svojí matky, která pocházela ze Sudet, kde hojně roste líska, znal německý recept. Její jehnědy jsou, podobně jako vrbové, atraktivní nejen pro lidi, ale také pro mnoho druhů hmyzu.
- Překvapení jménem wasabiLoňské doporučení MUDr. Josefa Jonáše jsem si vzal k srdci a vysadil japonský křen. Dokud listy rostly, příležitostně jsem je pojídal a přidával do salátů, kde jsem ocenil jeho štiplavou chuť. Koncem léta jeho oddenky zvadly a já se s ním tiše rozloučil. Teď v březnu mě ale čekalo milé překvapení, protože na záhonu začaly rašit jeho listy.
- Ptačinec prostřední ve skleníkuMrazuvzdorná jednoletá hojně rostoucí bylina ptačinec prostřední, zvaný někdy také ptačinec žabinec, se zjara může nečekaně objevit i ve skleníku.